Res till Åland

[zoom]camp Åland ordnar resor till och från Åland med tyngdpunkt på tillgänglighet.

Vi ordnar båtresan, boende och aktiviteter enligt Era önskemål. Läs nedan, eller här, om våra samarbetspartners.

Tag kontakt för mer information!
Tel.nr +358 (0) 457 344 77 44 Miina,
+358 (0) 40 583 4449 Buba (talar finska)
E-post: info@zoomcamp.ax
Adress: Godbyvägen 1424, AX-22410 GODBY

 

Res från Helsingfors, Åbo eller Stockholm med antingen Viking Line eller Tallink Silja. Från Kapellskär reser du med Viking Lines Rosella och från Kapellskär reser du med Eckerölinjen. 

Viking Line

Med rederiets tillfälliga ramp går det utmärkt att ta sig med rullstol från bildäck upp till färjan på Rosella till och från Kapellskär. Även på Grace fungerar det utmärkt att förflytta sig från bildäck upp på färjan. Via Långnäs rekommenderar man att alltid välja assistans och ta sig via landgången. Det finns 3-4 personers handikapphytter att tillgå.

Tallink Silja

Rederiet erbjuder assistans via landgången, eftersom man inte kan garantera tillgänglighet för rullstolar från bildäck upp på färjan. Ombord finns 2 personers handikapphytter.

Eckerölinjen

Med rederiets tillfällig ramp går det utmärkt att ta sig med rullstol från bildäck upp till färjan. Hytterna är inte anpassade för rullstol, men med den korta överfarten är detta inte nödvändigt. Hissarna och utrymmena ombord lämpar sig väl för rullstolar och rullatorer.


Vi samarbetar med följande företag gällande boende:

Degersand Resort

Degersand Resort i Eckerö är Ålands största sandstrand. Den vidsträckta sandstranden och långgrunda början av Ålands hav gör Degersand till ett mycket populärt boende. Med zoomizen kan även en rullstolsbrukare njuta av den varma sanden. Stugorna är inte byggda med rullstolsanpassning, men med hjälp av ramper som finns att tillgå, är det fullt möjligt att ta sig in och röra sig med rullstol inne i stugorna.

HavsVidden

HavsVidden Resort ligger längst norrut på Åland med Norrhavet som granne, långt från trafikens brus. En av sviterna har man handikappanpassat. Dessvärre har rampen felaktig lutning för att ta sig in i och ut, men med assistans fungerar det utmärkt. Poolhuset är inte anpassat för rullstol, men man kan med assistans ta sig till utomhusdelen. Själva huvudbyggnaden som inrymmer bland annat restaurangen är väl anpassad för funktionsnedsatta med nedsatt rörelseförmåga.

Käringsund resort & conferense

Käringsund Resort & Conference är en komplett semesterby för hela familjen som erbjuder ett antal rullstolsanpassade stugor. Käringsund erbjuder en stor mängd aktiviteter som vid behov kan specialanpassas. Fiske för rullstolsbrukare kan ordnas. Här finns det mesta du behöver i en idyllisk natur.

Sandösunds camping & resort

Sandösund på Vårdö är en turistanläggning på Åland där man byggt åtta stycken rullstolsanpassade radhuslägenheter. Här finns det även möjlighet att ta sig ut på sjön tack vare en specialkonstruerad lift som lyfter gästen direkt från rullstol till kajak eller båt.  Vacker natur och historiska platser inom räckhåll gör Sandösund till ett fantastiskt, heltäckande resmål.

Godby Vandrarhem

Godby Vandrarhem i Finström, är ett boende för Dig som önskar bo mitt på Åland, nära till allt, till ett förmånligt pris med nordisk vandrarhemsstandard, det vill säga med den mesta servicen i gemensamma utrymmen.
Handikappidrottsföreningar besöker årligen vandrar-hemmet . Rummen som är belägna i en gammal skola, renoverade 2006, är tillgängliga med rullstol, men någon större anpassning av anläggningen har inte gjorts.

Bastö Hotel

Bastö Hotel i Finström är ett företag som driver hotell, restaurang och stuguthyrning mitt på Åland, omgivet av lugna havsvikar och naturskön miljö. Det finns ramp in till hotellet och alla dörrar än anpassade för rullstol. Rampen har dock för kraftig lutning och man behöver därför assistans för att ta sig in och ut. Korridorerna till rummen är relativt breda och det är lätt att komma in i rummen med rullstol. Rummen är rymliga, mer än 20 kvm. Toalettstolarna kan uppfattas som en aning låga.
Stugorna är inte anpassade för rullstol.
Restaurangen är rymlig med gott om plats mellan borden. Det är 1 trappsteg in till restaurangen, men det finns en ramp. Restaurangen är belägen i ett fristående hus ca. 60 meter från hotellet.

Park Alandia Hotell

Park Alandia Hotell ligger centralt och vackert beläget i Mariehamn. Rummet är rymligt och i anslutning till rummet finns ett extra rum för assistent/följeslagare. Rampen in till hotellet och till toaletten i rummet är relativt brant, och man behöver därför följeslagare med sig.

Hotell Cikada

Cikada ligger vackert intill Västra hamnen. Rummen är inte handikappanpassade, men är rymliga och ligger i marknivå och lämpar sig därför för personer som kan stå och gärna gå några steg.


Vi rekommenderar att Ni reser med egen bil, men vi har även samarbete med buss och taxi:

Williams buss

Williams buss har en fantastisk buss, utrustad med rullstolslift, hörselslinga och blindskriftstecken på stoppknapparna. Bussen har även integrerade barnstolar. Under resan kan man sitta kvar i rullstolen. Man får då rum med 5 rullstolar och 35 sittplatser.

Viking Line buss

En av bussarna har lift och tar en rullstol som man kan färdas i under resan. Tre av bussarna är nedsänkningsbara och lämpar sig därför mycket väl för rullstolar, rullatorer och barnvagnar. Om man önskar någon av bussarna på linjetrafik, går det bra att ringa och säga till om detta till bolaget.


Övriga samarbetspartners:

Larssons vattensport

Larssons vattensport i Saltvik fantastiska erbjuder fantastiska båtturer med partybåten Chillers Paradise, vattensport, 5-kamp och paintball. Vid anläggningen finns även möjlighet att bada bastu och jacuzzi. Anläggningen är delvis tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga och aktiviteterna anpassas enligt behov.

Namaste, medicinsk yoga

Yoga är bra för alla. Yoga handlar o matt rensa bort allt som är i oss som hindrar oss från att leva fullt ut och hela vägen. Medicinsk yoga är sedan 1998 undersökt om och om igen och är vetenskapligt testad av seriösa, svenska forskare bl.a. på Danderyds Sjukhus. Vi erbjuder mediyoga på våra anläggningar enligt överenskommelse, antingen i grupp eller enskilt. Såväl nybörjare som längre hunna kan delta. Det går bra att delta sittande i rullstol om man så önskar.

Restaurang Smakbyn

I Kastelholm, Sund, granne med Jan-Karls gården och Kastelholms slott, ligger restaurangen Smakbyn, en kulinarisk upplevlse med välkände kocken Micke Björklund i spetsen. Lokalerna är inredda med hänsyn till att det ska vara lätt att ta sig fram med rullstol och rullator. Gruset på parkeringen är dock tungt att röra sig i, och man rekommenderas att parkera nära huvudingången.

Leklandet

Leklandet är uppbyggt i Eckeröhallen i Eckerö med 17 uppblåsbara attraktioner. Själva attraktionerna är inte möjliga att delta i som rullstolsbrukare, men för en familj där en vuxen gärna tittar på från rullstolen medan barnen busar av sig, är detta ett utmärkt alternativ då man som vuxen får följa med gratis.

Vianor Curlingcenter

I Eckerö finns Ålands enda curlinghall, som på nedre våningen är anpassad för personer med funktionsnedsättning. Hallen är utrustad med två banor med internationell standard.

Ålands Fotografiska museum

I Pålsböle, Finström, finns Ålands Fotografiska museum. Museet är i särklass ett av Nordens mest omfattande med inriktning på foto, film, tv- ljud- och digitalteknink. Här finns mer än 10.000 artiklar från 1800-talet fram till idag. Anläggningen inrymmer även en parfymutställning med drygt 1.000 flaskor, samt café. Caféet kan ta emot ca 60 gäster.

Ålands jakt- och fiskemuseum

Ålands jakt- och fiskemuseum ligger vackert beläget intill Fiskeläget och havet i Käringsund, Eckerö. Museet berättar om ålänningarnas vardag förr med jakt, fiske och skärgårdsliv. För den som är pälsdjurs-/dammallergiker är det bra att tänka på att: Museet har en stor samling föremål och fotografier samt även uppstoppade djur och fåglar. Museet har ramper ute och inne samt handikapptoalett. Det går bra att använda rullstol eller rullator i nästan hela museet. Ramperna inne är ganska branta, men museets personal hjälper gärna till om det behövs. Handikapp “parkeringsplatsen” invid uterampen är smal. Assistenter och ledsagare behöver inte betala entréavgiften.